Comunicació NoViolenta (CNV),
una comunicació conscient
i des del Cor
En la qualitat de les relacions trobem l’origen de la felicitat o del patiment de les persones.
En quina mesura la meva felicitat depèn de la qualitat de les meves relacions?
En quina mesura la qualitat de les relacions depèn de la qualitat de la comunicació?
La Comunicació NoViolenta és una metodologia creada per Marshall B. Rosenberg (1934-2015), psicòleg, educador i mediador de conflictes internacionals. Proposa un model relacional que ajuda a les persones a connectar entre elles i permet que es valorin per igual les necessitats de totes les parts.
La CNV posa el focus en cuidar la relació i connexió entre persones.
El procés atén el què està viu dins nostre i intensifica la nostra comprensió i consciència sobre el que implica expressar i escoltar des del cor, de manera natural.
Taller “La Voluntat d’Escoltar”
Creat i facilitat per Judit Commeleran, “La Voluntat d’Escoltar” és un taller basat en l’aprenetatge i la pràctica de la Comunicació NoViolenta.
Utilitzarem eines que faciliten la resolució de situacions complexes entre persones.
Un procés facilitador de la transformació de conflictes i del creixement personal en els diferents àmbits relacionals: individual, parella, familiar, professional i social.
Ens permetrà aprende un nou llenguatge per comunicar-nos a través d’un diàleg sincer i respectuós, que evita les ferides i els malsentesos. Sobretot també en condicions difícils, d’estrés i de conflicte ens ajuda a cultivar l’escolta empàtica i l’expressió honesta i així alliberar-nos d’antics patrons.
Un procés que iniciem identificant les violències invisibles, inconscients i normalitzades que s’oculten en el nostre llenguatge comú i que obstaculitzen la comunicació i la connexió entre persones.
Desplegarem i practicarem els 4 passos que proposa la CNV:
Observació – Sentiments – Necessitats – Petició
Un procés d’introspecció i d’autoconeixement on trobem les eines per l’obertura, l’escolta profunda i el respecte per allò més íntim del ser.
Aquesta experiència ens permet compartir i posar en comú, obrir o canviar l’angle de mirada. Flexibilitzar estructures, restaurar, resoldre, consensuar, celebrar… Facilitant a grups de persones una relació expansiva, creativa, de cooperació, de cohesió i unió.
Una pràctica eficaç per desenvolupar la claredat i la compassió genuina.
Per facilitar la integració de la CNV, completarem el taller incorporant la pràctica bàsica de Chi Kung. Per entrenar la capacitat de “parar” i cultivar un estat de presència, amb atenció plena i respiració conscient, entrant a l’espai de silenci i quietud, de pràctica de la PAUSA.
Aturar-me per adonar-me de quina és la meva intenció i de quin efecte i quin impacte les meves paraules generen en mi i en l’altra persona.
És una intenció que uneix o divideix?, que apropa o allunya?, que fereix o cuida la relació?
Per poder anar cap endins, connectar amb un/a mateix/a, escoltar-nos, adonar-nos i comprendre com està relacionat el cos físic amb el cos emocional i com ve condicionat pels pensaments i les idees que tenim i les relacions i les circumstàncies que ens envolten.
Per a establir la connexió necessària que farà possible una relació amb una comunicació que neix del cor compassiu, amb empatia, respecte i confiança.